2011-01-18

ROT, RUT, FOT ?, BOT ? - Är det inte dags att ta ett större grepp?



ROT- och RUT- avdragen har visat vilken revolutionerande effekt en minskad kostnad för tjänster har på efterfrågan. Miljontals hushåll har använt dessa möjligheter för att förenkla sin vardag. I många fall har man sannolikt valt bort ytterligare (överfödig) varukonsumtion. Samtidigt har åtgärderna skapat arbete.

Framgången inspirerar nu politiker och taktiker att hitta nya målgrupper för liknande avdrag. Man har talat om fotvård (FOT) och massage eller annan hälsoverksamhet (BOT). Samtidigt tävlar regering och opposition om att placera förväntat reformutrymme i olika typer av riktade insatser i form av borttagande eller minskning inom vissa momsområden och/eller vissa arbetsgivaravgifter. Alla dessa förslag – hur vällovliga de än är - delar svagheten att de bidrar till ytterligare finmaskighet, gränsdragningsproblem och otydlighet i vårt skattesystem.

Varför inte använda energi och resurser på en äkta skatteväxling genom att satsa utrymmet (och mer därtill) på en generell minskning av tjänstemoms och arbetsgivaravgifter i en sådan omfattning att tjänster blir uppenbart billigare. Liksom ROT och RUT leder en sådan förändring inte bara till en urholkning av statskassan utan också till ökade skatteintäkter genom ökad sysselsättning och minskat svartjobbande. Omställningen bör helst inte omfatta bara nytt reformutrymme. Man bör gå ännu längre och balansera inkomstförsvagningen med ökad skatt/ökade avgifter på energi/klimatpåverkan och på en högre, enhetlig varumoms. Då får vi ett ramverk som leder till ökad sysselsättning och minskad resursförbrukning/ miljöpåverkan – kort sagt ett mer hållbart samhälle.