2011-10-01

Visst kan Folkpartiet vara ett ”miljöparti”!



Karin Karlsbo – ordförande i partiets miljöpolitiska arbetsgrupp – antyder i en NU-artikel att det finns en motsättning mellan att vara ett ”miljöparti” och att vara ett parti med ”liberal kompass”. Jag har svårt att följa resonemanget. För ett förnufts- och värderingsbaserat parti som vårt borde det vara självklart att värna om en värld som är uthållig också för kommande generationer utan att utarma den känsliga natur som allt liv är beroende av. Det är lika grundläggande som att verka för demokrati och frihet. Man behöver inte kopiera någon annan – det räcker med övertygelse och insikt om utmaningarna.

Det är dock riktigt att Folkpartiet vare sig är eller upplevs som ett miljöparti. Alltför många liberalt sinnade väljare har därför vänt oss ryggen. Mera kärnkraft och BNP-fokuserad, materiell tillväxt har fått bli ett enkelspårigt signum för vår förda politik. Att det står en del bra saker i program och strategier döljer inte det faktum att vi inte förknippas med omsorgen om en uthållig planet utan för fortsatt oreflekterad tillväxt.

Karin Karlsbo nämner att hon tillsammans med Jan Björklund lyssnat på professor Johan Rockström från Stockholm Environment Institute. Då måste hon ha hört hans budskap att det utöver klimatet finns ett flertal andra livsviktiga områden där jordens resurser förbrukas i en långt högre takt än de återskapas - enkelt uttryckt att vi tullar på kommande generationers levnadsutrymme. Sverige och de andra ”rika” länderna står för en oproportionerligt stor andel av den överförbrukningen. Utan medveten ändring i den delen av världen uppstår inget resursutrymme för den välfärd i form av el och annat som fattigare länder med rätta kräver.

Vi är många Gröna Liberaler som hoppas att det kommande Landsmötet och det fortsatta arbetet med miljöprogrammet skall visa ökad förståelse för de komplexa och globala utmaningar vi står inför. Det krävs ny teknologi och livsstilsförändringar och politiskt/ekonomiska styrmedel för att möta kraven. Vi liberaler skulle kunna ta täten i frågor som grön skatteväxling, skydd för åkermark, återupprättande av familjeplanering i biståndet, mer ambitiös kollektivtrafikpolitik, fungerande kretslopp i avfallshanteringen, stopp för giftigt slam på våra åkrar och mycket, mycket annat.

1 kommentar:

  1. EU krav raserar svensk natur
    EU planen för en gemensam elmarknad innebär, att Sverige har ställts i en svår situation. EU har slagit fast, att år 2020 skall andelen förnyelse energi uppgå till 20 % inom de 27 länderna . Sverige som redan har förnyelsebart 40 % ( exklusive kärnkraften) har fått det tuffa kravet att öka förnyelsebart till 50 %. Som en följd av detta har regeringen fattat beslut om byggnation av 25 TWh förnyelsebar el- energi till 2020. Sverige skall alltså exportera el och således minska kolanvändningen på kontinenten.
    Kraftvärmen är, för skogslandet Sverige, den mest kostnadseffektiva förnybara elproduktionen med hög verkningsgrad, lämplig vintertid, lång livstid, placerad där människor bor och tarvar inga högre nätkostnader. Det finns ett hundratal fjärrvärmeverk i Sverige som kan kompletteras med turbin och generator för elproduktion motsvarande dessa 25 TWh.
    Tyvärr är verkligheten en annan, det kan konstateras att vindkraften tar över. Svenska kraftnät påpekar att det krävs 60 miljarder kronor i utbyggnaden av nätet inklusive en extra förbindelse med Tyskland. Detta främst på grund av elen som produceras ute till havs, på fjälltoppar och annan svåråtkomlig terräng skall kunna användas för export till kontinenten.
    Sedan kärnkraften nu är klar med modernisering och effektökning har Sverige ett el- överskott. Förra året 2012 netto exporterades 20 TWh el varav vindkraften stod för 7 TWh. Överskottet har orsakar ett prisfall på el och de flesta vindproducenter går med förlust.
    Arise Windpower har nyligen presenterat bokslut för 2012 där styrelseordföranden P.G. Gyllenhammar konstaterar, att det är de låga elpriserna som orsakar förlusten. Investeringar fryser inne, vindkraftsutbyggnaden stagnerar.
    Centerpartiet som propagerar för och förordar vindkraft har inte presenterat någon lösning som förhindrar denna stagnation. Vad blir nästa drag.
    Det framgår tydligt att Sverige har svaga förhandlare då det gäller avtal med EU. Naturligt vore, att kol- länderna på kontinenten bygger egen vindkraft och Sverige behåller sin perfekta och fossilfria elmarknad intakt.
    Det går heller inte att ersätta 60 TWh kärnkraft med 25 TWh vindkraft.
    Hushållen och industrin subventionerar vindkraftsutbyggnaden med el- certifikatavgifter och nätkostnader på elräkningarna. Hellre gick dessa subventioner till att sänka el- kostnaden hos industrin för ökad konkurrenskraft och skapandet av fler jobb i enlighet med regeringens jobblinje.
    Det är dessutom fel att el- konsumenter betalar stora pengar till nät och subventioner som möjliggör inkomster till fristående vindbolag.
    Det framgår tydligt att vindkraft i Sverige, trots subventioner, inte är lönsamt. Samtidigt har Tyskland ändrat inriktning. I ett sådant läge med dessa ändrade förutsättningar, vore det på sin plats att uppta omförhandling med EU. Politiker har i det föregående byggt upp ett väl fungerande och fossilfritt elsystem i Sverige, låt oss vårda och bevara detta i stället för att rasera vår natur med något som vi inte behöver.
    Tord Wiklund
    Hillenvägen 39
    724 82 Västerås 021 351514

    SvaraRadera