2011-03-25

Genomför skatteväxling på allvar!

Detta är ett utkast till motion till Folkpartiets landsmöte i oktober 2011. Jag är tacksam för alla kommentarer och förslag till förbättringar.

Genomför skatteväxling på allvar!


Vi yrkar:

Att Landsmötet skall uttala som sin mening att partiet utreder och driver tanken på en långtgående och systematisk växling från skatt och övrig belastning på mänskligt arbete till ökad skatt/belastning på energi (särskilt fossil), ändliga råvaror och miljöskadliga produkter.

Motiv

Planetens resurser och naturens motståndskraft håller snabbt på att uttömmas. Fortsatt global befolkningstillväxt och berättigade krav på ökad välfärd från miljarder människor kommer att accentuera detta dilemma. Den gamla reflexen att ständigt ökad materiell tillväxt skapar resurser för välstånd håller inte längre. Fortsatt jakt på okvalificerad BNP-ökning innebär en ökad fart mot sammanbrott i det livsuppehållande naturliga systemet. Med naturen och de fysikaliska lagarna kan vi inte förhandla – bara med varandra. Denna situation gäller särskilt den högkonsumerande världens länder – varav Sverige är ett – där varje individ ger upphov till många gånger större resursförbrukning och miljö/klimat- påverkan än världsgenomsnittet, för att inte tala om jämfört med den nivå som en uthållig värld kan klara av. Denna analys delas inte bara av ”gröna utopister” utan också av ledande forskare världen runt bl.a. Stockholm Environmental Institute/ Stockholm Resilience Centre (SEI/SRC) och dess chef Johan Rockström.


En minskad materiell konsumtion anses av många leda till recession och arbetslöshet. En systematisk och långtgående skatteväxling från arbete till materiell konsumtion motverkar detta. Som liberaler tror vi på individens fria val inom ramen för tydliga ekonomiska styrmedel . Skatteväxling är just det.

En tankemodell som underlag för fortsatt utredning

* ”Flytta” ett stort antal miljarder (100, 200, 300 = 10 – 40 % av statsbudgeten) från skatt mm på arbete till skatt mm på materiella resurser

* Genomför detta i flera steg under ett antal år med klar angivelse av färdriktningen

* Områden för ökad belastning är: energi i allmänhet, fossil energi i synnerhet, miljöbelastande verksamheter och varukonsumtion (högre enhetlig varumoms)

* Områden för minskad belastning är: inkomstskatt (statlig och kommunal – via statsbidrag), tjänstemoms (enhetlig) och arbetsgivaravgifter (utöver rena försäkringssystem)

För att undvika fusk, ineffektiv bidragsoptimering, byråkrati, politisk ”klåfingrighet” och allmän oklarhet bör maximal tydlighet/enkelhet eftersträvas samt undantag och subventioner undvikas.

Med en genomgripande skatteväxling blir resurskrävande och/eller skadliga verksamheter dyrare och personalintensiva verksamheter billigare. Med marknadsekonomi och individernas fria val kan detta förväntas leda till:

* Bättre och mer resurssnåla produkter (”slit-och-släng” och frakt blir dyrare)

* Mer och bättre närservice (dyr personal och billiga transporter har format vårt samhälles fysiska struktur)

* Mer underhåll, reparation och återvinning (det lönar sig och blir billigare)

* Ökad sysselsättning i privat och offentlig tjänstesektor (mer ”vård-skola-omsorg”)

Sammantaget leder detta till ett samhälle med större uthållighet, bättre service och ökad livskvalitet.

Detta kan bli en tung profilfråga för Folkpartiet Liberalerna! I första hand för att det är sakligt befogat. Dessutom skulle ett sådant kraftfullt initiativ bryta det monopol på ekonomisk politik som Moderaterna etablerat samtidigt som det visar den snabbt växande väljarskara som känner djup oro för framtidens levnadsvillkor att Folkpartiet som ett förnuftsbaserat och etiskt tar ansvaret också för kommande generationer och vår planets uthållighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar