2011-03-11

Prioritera familjeplanering i biståndsarbetet

Prioritera familjeplanering i biståndsarbetet
(Utkast till landsmötesmotion FP)

Vi yrkar:

Att landsmötet beslutar att folkpartiet skall verka för att familjeplaneringsinsatser skall ha väsentligt högre prioritet och signifikant utökad andel av det svenska biståndsarbetet samt att partiet verkar för en sådan inriktning också i internationella organ.

Motiv:

Världen står inför extrema utmaningar när det gäller klimatutveckling, livsmedelstillgång, allmän resursbrist och en accelererande negativ påverkan på det livsuppehållande naturliga systemet. Inte minst ”hålet” efter de fossila energikällor - idag ca 80% av världens energiförbrukning -, som sinande olje- och gastillgångar och den av klimatskäl nödvändiga utfasningen av kolkraft innebär, kommer att sätta press på försörjningssystemen på alla plan. Även med stor tilltro till teknologisk utveckling i form av förnyelsebara energikällor och/eller kärnkraft så är det svårt att se hur ”livsutrymmet” skall räcka till för fortsatt tillväxt i i-världen och starkt befogade krav på välfärdsökning i u-världen. Ekvationen blir ännu svårare om man ovanpå detta lägger en fortsatt ökning av världens befolkning. Tillväxten är i dag ca 80 miljoner nya världsmedborgare per år. De barn som föds idag kommer att behöva dela jordens resurser med 9-10 miljarder andra (jämfört med knappt 7 idag). Den förhoppning som ibland uttrycks – att växande välfärd i sig leder till lägre födelsetal – kommer på skam om den ökade välfärden inte inträffar. Bl.a. SRI (Stockholm Resilience Institute) med prof. Johan Rockström i spetsen har visat på ett antal icke förhandlingsbara, naturliga hinder för ett fortsatt överuttag av jordens resurser. Vatten, åkermark, skog, fosfor, kväve, energi och inte minst livsmedel blir bristfaktorer som kommer att motverka utveckling av välfärd. Det säger sig självt att en minskad befolkningsökning - eller t.o.m. en minskad världsbefolkning – ökar sannolikheten för att denna ekvation skall gå ihop.

Mot denna bakgrund borde Sverige prioritera familjeplanering i sitt biståndsarbete. Det handlar i första hand om att ge kvinnor utbildning, rättighet och möjlighet att själva bestämma över sitt barnafödande. Mer än en miljard kvinnor saknar tillgång till fungerande preventivteknik. I dag utgör området ”reproductive and sexual health” ca 4% av det samlade biståndet från SIDA och UD. Det inkluderar den multilaterala delen av biståndet och omfattar även insatser för AIDS-bekämpning och minskad mödra- och barnadödlighet. En mycket liten andel ägnas således åt direkta, målinriktade insatser för att minska befolkningstillväxten. Sverige har goda förutsättningar att göra skillnad i detta avseende. Det finns en tradition inom detta område eftersom vi inte lider av de religiösa och kulturella blockeringar som ofta hindrat effektiva insatser från FN och dess organ.

Ovanstående är ett utkast tilllandsmötesmotion. Jag är tacksam för alla synpunkter och förslag till förbättringar.

Lars Wedén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar