2011-03-11

Rädda åkermarken! - utkast till landsmötesmotion FP

Skydda åkermarken!

Vi yrkar:

Att landsmötet uttalar som sin mening att partiet skall verka för starkt legalt och formellt skydd mot ianspråktagande av åkermark

Motiv

Jordens närmare 7 miljarder människor delar på en landmassa som inte kan öka.

Om man räknar bort hav, sjöar och vattendrag har varje individ i genomsnitt 2 ha landyta (= 2000 kvm eller en kvadrat som är 140 x 140 m).

Av denna yta är endast 10 % åker (= 2000 kvm = 45 x 45 m).


Följande kommer att hända:
* Jordens befolkning kommer att öka

* Havsnivån kommer att stiga och påverka områden med hög jordbruksproduktion och stor befolkning

* Den redan oundvikliga klimatförändringen gör att områden med svår torka kommer att öka

* Dagens jordbruk är extremt oljeberoende (konstgödsel, markbearbetning, transporter etc). När parentesen med billig olja är över kommer avkastningen från de flesta åkerarealer att minska

* Transportkostnaderna kommer att öka och långa frakter av livsmedel blir allt mindre hållbart


Sammantaget leder detta till att fler människor skall försörjas av minskade åkerarealer med lägre arealavkastning. Ingen kan säga exakt hur och när denna utveckling blir krisartad. Sannolikheten för världsomfattande livsmedelsbrist inom en generation är dock stor. I detta perspektiv borde åkermark användas för andra ändamål endast med stor restriktivitet. Det är ett nationellt intresse och en global plikt. Mark som idag tas i anspråk för bostäder, vägar eller annan infrastruktur är borta från livsmedelsproduktionen i princip för alltid.

Dagens skydd är otillräckligt. Det räcker att ”annat viktigt samhällsändamål” kan påvisas. I Stockholms län är bostadsbyggande tillräckligt skäl enl. utslag vid aktuella överklaganden. Resultatet blir att bekvämlighet för dagens befolkning sätts före livsmedelsförsörjning för nästa generation.

Formerna för skyddande av åkermark kan diskuteras En möjlighet är att införa något som liknar ”strandskyddet” d.v.s. att detaljplaner och liknande som avser ta åkermark i anspråk prövas i högre instans i enlighet med ett strikt regelverk.

Ovanstående är ett utkast. Jag är tacksam för alla synpunkter och förslag till förbättringar.

Lars Wedén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar