2011-03-30

Svenskt ”åskådarflyg” i Libyen – vilket hyckleri!

Svenskt ”åskådarflyg” i Libyen – vilket hyckleri!


Den svenska ”snålskjutsmentaliteten” fullföljs i beslutet att sända JAS-plan till Libyen. Det är inget fel i att de sänds, men begränsningarna som beslutet åtföljs av gör projektet till en ren symbolhandling. Insatsen kommer inte att ha någon betydelse alls för skyddet av civilbefolkningen eller oppositionens möjligheter att störta Khadaffi. Det har utvecklats till en fråga om inrikes utrikespolitik och internationell prestige.

Jag vet att regeringen ville mer – särskilt Folkpartiet är missnöjt med den tandlösa inriktningen - men socialdemokraternas traditionella flathet när det gäller att stå upp för demokratitörstande folk har bestämtinriktningen. Det bör noteras att S inte haft denna nyckelroll utan Sverigedemokraternas vågmästarposition om en mer offensiv politik hade förelagts riksdagen.

Hyckleriet blir totalt när man samtidigt hyllar det avgörande skydd som väst-koalitionens angrepp på Khadaffis pansar- och artillerivapen inneburit. En massaker i Bengazi har undvikits med detta stöd, vilket S tycker är bra – bara inte vi hjälper till. Hur ställer oss om Khadaffi återigen vinner mark och hotar ”de upproriska”? Dagsläget pekar på att det kan gå så. Jag misstänker att andra gör jobbet medan Sverige solar sig i glansen.

Den socialdemokratiska hållningen känns igen . I efterhand var det bra att västmakterna och Sovjet, kämpande för sitt liv och till sist med avgörande stöd från USA, lyckades hindra nazismen att förslava en stor del av världen. I efterhand var det också bra att NATOs och USAs hårda front mot Sovjetstaten gjorde att den till sist föll och en demokratisk utveckling i Östeuropa kunde ske. Hyckleriets ansikte visade sig när det framgick att S-regeringen tillsammans med NATO i hemlighet hade gemensam krigsplanering, vapenutveckling och signalspaning. Glöm heller inte hur de hukade inför Sovjetmaktens krossande av ”Prag-våren” 1968. Först när upproret var nedslaget kom de stora orden fram (”Satans mördare”, osv.). De flesta tycker nog också att det var bra när NATO och USA till sist lyckades stoppa massakrerna på Balkan efter att Europa och Sverige med sina ”åskådartrupper” inte lyckats ingripa.

”Aldrig mer” brukar man säga i sådana här sammanhang. I Sveriges fall verkar det betyda ”aldrig mer så länge någon annan gör jobbet”. Jag behöver inte skämmas för socialdemokraterna – för jag tillhör inte dem. Men jag skäms för att vår regering inte lyckades undvika denna förödmjukande roll för vårt land – igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar