2011-03-29

Våga satsa på spårbil!

Utkast till landsmötesmotion FP

Våga satsa på spårbil!


Vi yrkar:

Att landsmötet uttalar sig för att partiet verkar för målmedvetna utvecklingsinsatser och pilotprojekt inom spårbils-teknologin

Motiv

Samhället står inför stora utmaningar inom energi- och klimatområdet. När det gäller transporter är en successiv övergång till bränsle- och utsläppssnåla bilar bra, men det räcker inte. Vi måste bygga ett samhälle som minskar beroendet av egen bil i vardagslivet. Utöver en samhälls- och stadsplanering som minskar transportbehovet per se är en ökad kollektivtrafikandel är ett nödvändigt mål. Endast 20 % av persontransportarbetet sker idag kollektivt och resten med egen bil. Ingen egentlig förändring har skett sedan 60-talet. Bilen har alltså tagit den absoluta merparten av den stora trafikökning som skett sedan dess.

Utmaningen är att bygga ett kollektivtrafiksystem som är så attraktivt och funktionellt att det inte upplevs som en uppoffring att använda. De insatser som gjorts inom järnväg, spårväg, tunnelbana och buss har inte ändrat befolkningens beteende i någon större grad. Ännu större insatser skulle göra viss skillnad, men mycket tyder på att ny teknologi behövs.

Spårbil är en sådan teknologi. I kombination med andra färdmedel kan spårbil vara den faktor som genom sin flexibilitet och 24/7-funktionalitet ger en tillräcklig höjning av kollektivtrafikens konkurrenskraft. Spårbil är inte relevant för längre transporter, men en mycket stor andel av resandet sker i form av korta pendlings- och/eller ”ärende”-transporter. Det handlar inte om att ställa spårbil, spårvagn och buss emot varandra, utan att hitta en mix som effektivt och attraktivt utför arbetet så att det löser medborgarnas vardagsbehov. I debatten både inom och utom partiet förekommer betydande missuppfattningar och förutfattade meningar om spårbilens kostnad, kapacitet och funktion. Ibland rör det sig om ren desinformation hämtad från de etablerade färdmedlens lobbygrupper.

Det hävdas att ett politiskt parti inte skall befatta sig med specifika teknologier. Det har inte hindrat partiet att uttrycka klara synpunkter kring höghastighetståg, olika kärnkraftsteknologier, alternativa bilbränslen mm. Spårbil har potential att ändra resandebeteendet i vårt land på ett strategiskt och långsiktigt sätt. Folkpartiet borde säkerställa att vi inte går miste om den möjligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar