2011-07-24

Bomben och skotten i Oslo - En följd av högerpopulism och extrem-nationalism! Sverigedemokraterna och deras gelikar skapar jordmånen!


Det finns inga ord som jag kan lägga till om hur avskyvärda dåden i Oslo är. Det är uppenbarligen ett isolerat dåd av en förvirrad och extremistisk person. Det finns inget positivt i detta, men är ändå väl att det inte rörde sig om ett islamistiskt dåd med de islamofobiska effekter det skulle haft.

Även om detta är en persons verk så får vi inte glömma bort att sådana personer hämtar sin inspiration i den retorik som olika högerpopulistiska partier och grupper använder. Precis som Ny demokrati på sin tid gjorde att ”Lasermannen” handlade i anda som i hans ögon var allmän, så bidrar Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti, De sanna finnarna och Sverigedemokraterna till den främlingsfientlighet, hat och överdrivna nationalism som utgör jordmånen för företeelser som skjutaren i Skåne och vettvillingen i Norge.

Sverigedemokraterna kan ta avstånd från dessa hur mycket som helst, och jag tror heller inte att majoriteten av deras politiker, medlemmar eller väljare bejakar dessa våldshandlingar, MEN deras budskap om människors olika värde är en signal till dessa udda personers agerande.

Det finns också anledning att tro att de få som verkligen gläds åt dessa händelser återfinns inom eller i närheten av nämnda främlingsfientliga partier. Det räcker inte att låta hårstubben växa ut och för tillfället ställa in de stålhättade kängorna och svarta blusarna i garderoben för att bli riktiga demokrater. Minnesbilderna från filmklippen från SDs interna fester med rasistiska sånger är nog för att vi skall förstå var de verkligen hör hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar